slo7sRugby 7 se v Sloveniji še ni dobro ustalil, pa kljub temu dosegamo dobre rezultate. Medtem, ko v sosednjih državah namenjajo rugby 7 postavi precejšnjo pozornost in sredstva, našo 7’s vrsto sestavljajo člani, ki sestavljajo tudi XV’s reprezentanco.

women-slo-teamImeli smo tudi žensko 7’s reprezentanco, katero so sestavljale izključno članice rugby kluba Olimpija.

Obe igri bazirata na skoraj istih pravilih, ki so rahlo prirejena sistemu igre za sedmico z bolj kot ne kozmetičnimi popravki.

Zaradi števila igralcev na igrišču, ki se v sedmici več kot prepolovi iz 15 v moštvu na 7, pa lahko rečemo, da gre za povsem drugo disciplino oziroma čisto svoj šport.

Petnajstka bazira na osvajanju terena, zato je cilj vsakega moštva na igrišču priti čim višje v vsakem napadu, dostikrat tudi na račun predaje posesti nasprotniku.

Slednje velja še posebej takrat, ko se pod pritiskom vračaš iz svoje polovice.

V sedmici pa je ključna posest in navadno zmaga ekipa, ki je več pri žogi. Igra se povsod po igrišču in le redko vidiš pri dobrih ekipah taktične brce v avt ali daleč v polje na drugo stran. Sedmico igrajo le atletsko dobro pripravljeni igralci in težko kategornikov skoraj ne vidiš. Manj je kontaktov in več atraktivnih akcij, kjer se nasprotnika izigra.

Odkar je Rugby 7’s uvrščen v program olimpijskih iger, je priljubljenost te včasih v Rugby svetu na rob odrinjene discipline med igralci in zvezami skokovito narasla.