RK-LJ_smRugby Klub Ljubljana
Ob kamniški progi 1
1000 Ljubljana
Kontakt: info@rugbyljubljana.si
Spletna stran: http://www.rugbyljubljana.si/
Predsednik: Jasmin SULJIČ
Ekipe: Moška in mlajše ekipe

 

 

1962
Vse skupaj se je začelo leta 1962, ko je bila uprizorjena prva rugby tekma v Ljubljani in prvi poskusi ter zacetki rugby-ja v Ljubljani. Tako so se malo kasneje, 20.10.1963, zbrali takratni študentje, katerim je bila igra všeč in tudi uradno ustanovili Rugby klub Ljubljana, ki je kar kmalu prišel pod pokroviteljstvo Železničarskega atletskega kluba Ljubljana (ŽAK).
Naslednja leta je klub aktivno sodelovala v takratni jugoslovanski ligi in dosegala povprečne rezultate in se uvrščal med tretjim in šestim mestom v t.i. A skupini jugoslovanske lige.

1978
Leta 1978 se spremeni ime kluba v Rugby klub Ljubljana Koloy’s (kasneje samo RK Koloy’s), saj je bila Kolinska glavni sponzor in to tudi ostala še mnogo let naprej.
Bolj vidne rezultate so imeli mladinci kluba, ki so enkrat osvojili pokal prvakov Jugoslavije (1980 leta) in dvakrat državno prvenstvo Jugoslavije (1974 in 1981 leta).

1986
Največji dosežek kluba se je zgodil 31.5.1986, ko je v finalu jugoslovanskega pokala Maršala Tita, premagal splitsko Nado s 4 : 3.
Po tem uspehu, so ‘Koloy’s-ovci’ ostajali v zgornji polovici lestivice državnih prvenstev in se zmeraj uvrščali med drugim in četrtim mestom.

1991
Prva leta po razpadu Jugoslavije 1991 leta so bili težki trenutki za rugby na tleh nekdanje Jugoslavije. RK Koloy’s je iskal nove možnosti in nove klube za ustanovitev skupne lige in tudi pogledoval proti italijanskimi, avstrijskimi, madžarskimi in hrvaškimi klubi. Tako se je za dve leti združil z RK Bežigradom in nastopil pod skupnim imenom RFC Green Dragons, in v sodelovanju z avstrijskimi klubi tekmoval v t.i. Adria ligi (sezoni 1992/93 in 1993/94), kjer ni imel konkurence.

1995
Na pobudo starejših igralcev iz prejšnjega Koloy’s-a, se je klub leta 1995 zopet ‘osamosvojil’ in začel delovati pod imenom RK Ljubljana. Našel je novega sponzorja in se tudi preimenoval v RK DHL Ljubljana in pod tem imenom tekmoval naslednja tri leta.

Do danes je bilo odigrano kar nekaj skupnih lig s hrvaškimi moštvi in od teh tudi štirikrat osvojil naslov t.i. Adria lige slovensko-hrvaškega prvenstva.

2000-2012
V novejši zgodovini se lahko RK Ljubljana pohvali s kar nekaj odmevnimi rezultati:

  • Dvakratni zmagovalec Interlige (liga najmočnejših klubov iz Hrvaške, Bosne in Slovenije)
  • Zmagovalec in dvokratni finalist srednjeevropskega pokala (liga klubov in Avstrije, Madžarske, Češke, Hrvaške, Bosne in Slovenije)
  • Drugo in tretje mesto v Regionalni ligi

 

vir: RK-LJ