Encijani z novim selektorjem Kavčičem, začenjajo nov cikel tekmovanja

V Franciji trenutno poteka največji športni dogodek v letu 2023 v ter eden največjih na svetu – svetovno prvenstvo v ragbiju. V senci mondiala, pa nov cikel pričenjajo tudi druge evropske države, tudi encijani, ki se bodo v soboto pomerili v Budimpešti z Madžarsko ter prvo domačo tekmo že čez dober teden, na ljubljanskem Ovalu, proti Bosni in Hercegovini.

Svetovno prvenstvo v ragbiju ta vikend prehaja v knock-out fazo, v kateri se bodo v soboto pomerili Wales in Argentina, Irska in Nova Zelandija, ter v nedeljo Anglija in Fiji ter Francija in Južna Afrika. Tekme si je do sedaj že ogledalo 1,8 milijona gledalcev, oz cca 47.000 povprečno na tekmo, kar rugby uvršča v 3 najbolj gledan dogodek na svetu, takoj za Olimpijskimi igrami ter svetovnim prvenstvom v nogometu.

V senci najboljših reprezentanc sveta, se začenja tudi novi cikel evropskega prvenstva kjer se merijo tudi Encijani. Po regionalnem prestrukturiranju prvenstva je Encijanom uspel obstanek v višjem jakostnem razredu, kjer so v skupini z Bosno in Hercegovino, Madžarsko, Luksemburgom in Avstrijo.

Prvič se bo v vlogi selektorja preizkusil tudi Peter Kavčič, dolgoletni kapetan Encijanov, eden najtrofejnejših slovenskih igralcev ter eden najboljših evropskih strelcev vseh časov, ki se je v lanskem letu poslovil od igranja za reprezentanco. V statistiki najboljših strelcev ni všteto tekmovanje Six nations kjer je 6 najboljših evropskih reprezentnanc (Anglija, Wales, Škotska, Irska, Francija in Italija.)

Kljub težavam z državnim sofinanciranjem ter posledično brez pomoči tujcev oz igralcev iz tujine, se bodo Encijani podali v Budimpešto, kjer se v okrnjeni postavi v soboto 14.10.2023 merijo z reprezentanco Madžarske.

Teden dni kasneje v Soboto 21.10.2023 z pričektom ob 14.00 pa na igrišču Oval v Ljubljani, Encijani gostijo reprezentanco Bosne in Hercegovine.

»Zaradi ukinitve sofinanciranja tekmovanj iz strani ministrstva za šport, brez katerega se v Rugby Zveze Slovenije sočamo že od leta 2020, tokrat na tekmi ne bo okrepitev iz tujine.«