ZAČENJA SE 10. SVETOVNO PRVENSTVO V RAGBIJU

ZAČENJA SE 10. SVETOVNO PRVENSTVO V RAGBIJU

Francija bo v naslednjem mesecu in pol gostila jubilejno 10. svetovno prvenstvo. V Sloveniji se s tem športom sicer ne ukvarja veliko ljudi, po svetu pa je ragbi eden vodilnih ekipnih športov. Svetovno prvenstvo so prvič organizirali leta 1987 in od relativno skromnih začetkov je preraslo v ogromen organizacijski in medijsko odmeven dogodek. Po gledanosti je eden največjih športnih dogodkov, zadnjega si je na stadionih ogledalo 1,7 milijona gledalcev, pred TV zasloni pa skoraj milijarda ljudi.

Francija bo prvenstvo, po letu 2007, gostila drugič. Igrali bodo v devetih mestih (Pariz, Lille, Nantes, Lyon, Bordeaux, Saint-Etienne, Toulouse, Marseille in Nica). Pred 16 leti si je srečanja v deželi galskih petelinov ogledalo v povprečju 47,150 gledalcev (rekorden obisk je bil sicer v Angliji 2015 – povprečno 51,621 gledalcev na tekmo).

Domači »Les Bleus« (znova) sodijo v najožji krog favoritov za naslov prvaka. Ta se je Franciji doslej vselej izognil, saj je kar trikrat izgubila v finalu. Francozi so bili v letu 2022 izjemni, saj so dobili 14 testov zapored, vendar se vseeno poraja vprašanje, ali niso forme tempirali leto dni prekmalu.

Druga favoritinja s severne poloble je Irska (Republika Irska in Severna Irska tekmujeta z enotno reprezentanco), ki se še nikdar ni prebila dlje od četrtfinala, vendar je v zadnjih letih postala velesila, ki premaguje vse elitne reprezentance in trenutno zaseda 1. mesto na svetovni jakostni lestvici. Irci so dobili svojih zadnjih 13 tekem in na prvenstvo prihajajo samozavestni in odločeni, da se bodo končno vmešali v boj za naslov svetovnega prvaka. Vendar so bili v povsem enaki situaciji tudi pred štirimi leti…

Poleg Francozov in Ircev bosta favorizirani seveda tudi reprezentanci Nove Zelandije in Južne Afrike, ki sta doslej po trikrat osvojili svetovno krono, Južnoafričani pa tudi branijo zmago z Japonske 2019. »Springboks« v letošnjem letu stopnjujejo formo, na zadnjih pripravljalnih tekmah so povsem razbili Wales in Novo Zelandijo. »All Blacks«, ki so bili do tega srečanja letos neporaženi, bodo zelo motivirani po neuspehu pred štirimi leti, ko so izpadli v polfinalu. Tretja reprezentanca velike trojice z južne poloble, Avstralija, pa se zdi, da še ni pripravljena na skok na vrh, čeprav je z izkušenim selektorjem Eddiejem Jonesom vse mogoče.

Angleži, finalisti zadnjega prvenstva, so očitno na svoji najnižji točki v zadnjih 25 letih. Izbranci selektorja Steva Borthwicka so izgubili pet od zadnjih šestih tekem, na zadnji pred prvenstvom celo prvič s Fidžijem, kar nikakor ni dobra popotnica za državo, ki na svetu največ vlaga v ragbi. Škotska je zanimiva, dinamična reprezentanca, ki je lahko konkurenčna vsakemu, za Wales pa se zdi, da je korak zadaj, saj je dobil le tri od 12 tekem v zadnjem letu.

Izmed preostalih reprezentanc bi lahko štrene najboljšim mešali žilavi Argentinci, sicer dvakratni polfinalisti (v letih 2007 in 2015), nepredvidljivi Fidžijci, vedno boljši Italijani in hit zadnjega prvenstva, Japonci. Morda bi se v boj za četrtfinale lahko prvič vmešala tudi Gruzija, ki ima izjemen mlad pogon in veliko vlaga v ta šport.

Prvenstvo bo potekalo od 8. septembra do 28. oktobra. 20 sodelujočih reprezentanc je razdeljenih v štiri skupine, iz vsake po dve najboljši napredujeta v četrtfinale. Finalni obračun bo na Stade de Franceu 28. oktobra.

SKUPINE:

A: Nova Zelandija, Francija, Italija, Urugvaj, Namibija
B: Južna Afrika, Irska, Škotska, Tonga, Romunija
C: Wales, Avstralija, Fidži, Gruzija, Portugalska
D: Anglija, Japonska, Argentina, Samoa, Čile

DOSEDANJI FINALI SVETOVNIH PRVENSTEV:

1987     NOVA ZELANDIJA – Francija 29:9                             Eden Park, Auckland (48,035)
1991     AVSTRALIJA – Anglija 12:6                                            Twickenham, London (56,208)
1995     JUŽNA AFRIKA – Nova Zelandija 15:12 (pod.)         Ellis Park, Johannesburg (59,870)
1999     AVSTRALIJA – Francija 35:12                                       Millenium Stadium, Cardiff (72,500)
2003     ANGLIJA – Avstralija 20:17 (pod.)                               Stadium Australia, Sydney (82,957)
2007     JUŽNA AFRIKA – Anglija 15:6                                     Stade de France, Pariz (80,430)
2011     NOVA ZELANDIJA – Francija 8:7                               Eden Park, Auckland (61,079)
2015     NOVA ZELANDIJA – Avstralija 34:17                        Twickenham, London (80,125)
2019     JUŽNA AFRIKA – Anglija 32:12                                  International Stadium, Jokohama (70,103)