RZS: poročilo s tekme ENC 2B Švica – Slovenija

EVROPSKO PRVENSTVO FIRA-AER 2010/12, SKUPINA 2B

TEKMA: Švica – Slovenija

Slovenska rugby reprezentanca je v okviru tekmovanja Evropskega prvenstva FIRA-AER 2010/12, skupina 2B, v soboto 17. marca 2012 v Nyon-u odigrala tekmo proti reprezentanci Švice.

Rezultat tekme je bil 85 – 0 za Švico.

Slovenska reprezentanca je odigrala zelo neorganizirano predvsem v fazi obrambe.

Slovenska reprezentanca je nastopila v naslednji postavi:
Hočevar, Rman, Potnik, Krsmanovič, Gobec, Gombač, Miljuš, Kosanovič, Slavec K., Ahačič, Tanko, Habjanič, Prosenc, Šubic, Troppan, Begič, Magušar, Javornik Pečnik, Čevka, Slavec D., Radelj Šemrov, Mihelič.

V sklopu priprav za tekmo je bilo izvedenih 5 treningov, in sicer v naslednjih terminih:
– 7.3.2012
– 12.3.2012
– 13.3.2012
– 14.3.2012
– 15.3.2012

Treningi so trajali v povprečju 90 minut in so zajemali prvine rugby igre:
– obvladovanje žoge skozi lovljenje in podajanje le-te,
– rušenje igralcev,
– prilaganje na igro v obrambi in napadu, …

Vsi prisotni kandidati na treningih so le-te izvedli maksimalno angažirano.

Vabilo za udeležbo na pripravah reprezentance je bilo posredovano 44 kandidatom.

Udeležba na treningih je bila povprečno 50 %.

Nekaj igralcev je opravičilo svojo odsotnost zaradi poškodb, nekaj zaradi bolezni in nekaj zaradi študijskih obveznosti.

Kljub visokemu porazu je potrebno izpostaviti, da so igralci, ki so zastopali Slovenijo proti Švici pokazali željo in motiv po igri, ter tudi ponos, da zastopajo svojo državo, vendar pa je na tem nivoju tekmovanja to nažalost premalo. Pozitivno presenečenje so predvsem igralci, ki so bili v reprezentanco povabljeni prvič, saj so se s svojim resnim pristopom pokazali v pravi luči in popolnoma upravičili zaupanje strokovnega štaba. Zaradi takih igralcev ima bodočnost slovenskega rugby-ja temelje na katerih bo v prihodnje potrebno graditi neko novo zgodbo, ki nas bo pripeljala na nivo, kjer smo bili še ne dolgo nazaj.

Moje osebno mnenje je, da se trenutno večina igralcev ukvarja z rugby-jem zgolj rekreativno. Vse reprezentance, ki jih je Slovenija v preteklosti premagovala, so v zadnjem obdobju kar nekaj korakov pred nami, zato se morajo igralci v Sloveniji in seveda posledično tudi stroka odločiti, ali bodo sledili napredku rugby-ja ali pa bodo obstali na mestu in igrali rugby zgolj rekreativno.

Selektor rugby reprezentance Slovenije
Zoran Kalaković