Poročilo: 11. IRB skupščina

11. IRB skupščina

Clyde Court Hotel, Dublin, Irska

17.  – 18. November 2013

 

Nedelja, 17.11.2013

Skupščina se je uradno odprla ob 13.00 kjer sta imela otvoritveni nagovor predsednik IRB Bernard Lapasset ter predsednik irske rugby zveze Pat Fitzgerald. Nadaljevalo se je s povzetkom skupščine iz leta 2011 in povzetkom regionalnih svetovalcev o razvoju.

Sledila je predstavitev IRB, struktura, člani, predsedniki in delovanje ter nekaj podatkov kot so dejstvo, da se je število igralcev povečalo za 18%, ter da bo IRB dodatno podpiral razvoj 7's zaradi olimpijskih iger. Govorilo se je tudi o vrednotah rugbyja predvsem pa je izstopal stavek: »Rugby gradi karakter človeka in hkrati pokaže kakšen karakter ima človek

  • Pri finančnem poročilu so poudarili željo, da se denar namenja preudarno in

da rugby zveze po svetu pravilno porabljajo denar v skladu z načrti. Okoli 80% denarja IRB se porabi za financiranje rugby zvez (45% se nameni za razvoj, 55% pa za »high performance plan« to so države 6 nacij in ostale top rugby države sveta)

Večina denarja ki ga IRB dobi je od prodaje vstopnic za svetovna prvenstva in vsem kar sodi zraven (televizijske pravice, reklamni artikli itd). Načrtujejo da bo svetovno prvenstvo v Angliji 2015 najbolj dobičkonosno do sedaj.

Pri predstavitvi Olimpijskega solidarnostnega programa, je predsednik FIRA-AER Octavian Moriraru, ki je tudi član olimpisjkega solidarnostnega odbora, poudaril, da je zelo pomembno gojiti dobre odnose z ministrstvi za šport, te pa lahko v veliki meri podpirajo mladinske programe, ter da je za te, zelo pomembno imeti dobro pripravljene prezentacije.

  • Sledila je prezentacija »social media« s poudarkom na Facebooku. Tom Chick

Iz ameriške Rugby zveze je predstavil njihovo strategijo reklamiranja s pomočjo Facebooka ter uspehe, ki jih s tem dosegajo. Predstavnik podjetja Facebook Rick Kelly je predstavil možnosti reklamiranja in oglaševanja preko Facebooka. Med vprašanji na koncu predstavitve je sledil tudi komentar slovenskega predstavnika Ivana Ščeka, ki je poudaril prednost Facebooka predvsem pri manjših rugby zvezah z omejenim proračun za reklamiranje, ter dobre možnosti targetiranja ciljnih skupin.

Prvi dan skupščine se je zaključil s krajšo delavnico, kjer so predstavniki podajali svoje ideje in mnenja. Za Slovenijo najbolj pomemben del je bil predlog možnosti razvoja Balkan 7's tekmovanja.

 

Ponedeljek 18.11.2013

Predstavitev »Keep Rugby Onside« – predstavitev IRB-jevih pogledov na prirejanje rezultatov in goljufanja. Poudarek na sodnikih, da morajo pošteno soditi in ne vpletati svojih osebnih pogledov in interesov. Igralci, ne smejo nikoli staviti na rugby tekme, ali koga pozvati naj stavi na njih. Ne smejo nalašč delati kazni ali igrati pod svojimi sposobnostmi ter tako vplivati na razplet ali rezultat tekme.

Prestavitev napredka igre ragbija. Igra postaja vse hitrejša. Igralci postajajo vse večji, bolj fit in bolj fizično pripravljeni. Število skramov se je pomanjšalo iz 60 na 20 na tekmo. Manj je molov (iz 11 na 8). Podaj je več (iz 180 na 240). Odprta igra se je podaljšala. Igralci vse manj »razmišljajo po svoje« ampak sledijo natreniranemu vzorcu v skladu s strategijo postavljeno pred tekmo. Velik poudarek na vrednotah ragbija njihovem spoštovanju ter ohranjanju, saj so ravno te vrednote tisto zaradi česar je rugby drugačen od vseh ostalih športov.

Sledi konferenca zdravniške komisije kjer je veliko poudarka na zdravju igralcev, anti dopingu in reagiranju ob poškodbah na igrišču (predvsem pretresi možganov). Poudarjeno je, da je pomembno imeti ustrezne ljudi na tekmah (zdravnike).

Uradni zaključek IRB skupščine je z nagovorom imel Oregan Hoskins, podpredsenik IRB-ja.