Rugby Football Club Bežigrad

Dunajska 94
1000 Ljubljana

Kontakt rugbybezigradclub@hotmail.com
Spletna stran http://www.rugby-bezigrad.si
Predsednik Niko Kosanović
Ekipe Članska ekipa
Zgodovina Rugby Football klub Kolinska Bežigrad je bil ustanovljen pod imenom Ragbi klub Bežigrad, 21.6.1974 v Ljubljani na pobudo velikih entuziastov rugby-a v Sloveniji. Glavni pobudniki za ustanovitev še enega kluba v Ljubljani (prej je že obstajal RK Ljubljana) so bili: Jos Zalokar, Ante Jurkovič, Viktor Hrovat, Štefan Zver st., Blaž Komel in drugi. Za prvega predsednika kluba je bil izvoljen Štefan Zver st., za sekretarja Viktor Hrovat in za trenerja članskega moštva Ante Jurkovič, ki se je prvin rugby-a naučil v rodnem Splitu, Hrvaška.Klub se je že ob ustanovitvi imel člansko ekipo, ki se je takoj vključila v tekmovanje tedanje Jugoslavije (skupina B).Glavni animator in gonilna sila pri pridobivanju novih članov in popularizaciji med mladimi, je bil Jos Zalokar. Posledično se je leta 1976 pričelo organizirano in intenzivno delati z mladinsko ekipo, ki jo je vodil Viktor Hrovat.

Ragbi klub Bežigrad vse do leta 1984 ne igra pomembne vloge  prvenstvu Jugoslavije. Skozi kvalifikacije pa so si pod vodstvom trenerja Bojana Plantana priigrali pravico igranja v elitni skupini A skupaj z RK Nada, RK Koloy’s, RK Zenica, RK Zagreb in RK Dinamo Pančevo.

Zaradi slabega jesenskega dela prvenstva, ko ekipa ni osvojila nobene pike in je zasedla zadnje mesto, je g. Bojan Plantan podal nepreklicni odstop. Klub je bil pred razpadom, ko so se njeni zavedni člani (igralci): Ivo Janežič, Andrej Ložar, Miran Kokalj, Milan Vospolit in Andrej Čevka dogovorili z Niko Kosanovičem, bivšim igralcem in trenerjem RK Koloy’s Ljubljana, da prevzame strokovno vodstvo članske ekipe in postavi smernice za razvoj kluba (mladinci, kadeti, igrišče, slačilnice).

V klubu so se takrat odločili, da poskusijo nemogoče, in sicer ostati v A skupini rugby lige Jugoslavije, posledično so vzpostavili stik z RFU Anglije o pošiljanju petih perspektivnih igralcev U21 v klub (to so bili: Welsh, Hyland, Farbrother, Rusham in Smith). RFC Bežigrad je kasneje postal hit spomladanskega dela prvenstva 1985 in je tako obstal v prvi jugoslovanski ligi.

Velik uspeh kluba in pomoč igralcev iz Anglije vplivata na večje zanimanje za rugby med mladimi. Mladinsko moštvo je prevzel Ivo Janežič, kadete U13 Milan Vaspolit in U15 Andrej Ložar in Božo Pirc.

Zaradi načrtnega in strokovnega vodenja začnejo mladinci osvajati boljša mesta v prvenstvu Jugoslavije, tako leta 1987 in 1988 osvojijo tretje mesto, 1989 in 1990 so drugi, leta 1991 pa mladinci postanejo zadnji prvaki razpadajoče Jugoslavije in dosežejo najboljši rezultat v zgodovini prvenstva (same zmage brez prejetega zadetka).
Prvenstvo so osvojili: M. Miljavec, P. Sešek, A. Ložar ml., T. Hribar, Federsberg, P. Jakolin, Orel, N. Mihajlovič, R. Djuran, M. Malgaj, L. Arko, D. Medica, V. Valič, Z. Kačavenda, T. Hočevar, G. Sever, M. Pavič pod vodstvom N. Kosanovič in I. Janežič.

Leta 1990 razpade RK Ljubljana, ragbi klub Bežigrad takrat povabi vse zainteresirane igralce  svoje vrste in klub preimenuje v RFC Green Dragons.

Leta 1990 pri nas gostuje tudi New Zealand Jugoslav team (igralci jugoslovanskega porekla, ki živijo na Novi Zelandiji). Po tem gostovanju se Niko Kosanovič dogovori z Borich Richard-om in Sumich Antony-em, da prevzameta treniranje RFC Green Dragons. Ekipo prevzame g. Antony Sumich in leta 1991 igra finale pokala Jugoslavije proti RK Zenica v Ljubljani.

Leta 1994 RFC Green Dragons zapustijo starejši igralci in ponovno ustanovijo RK Ljubljana. Ragbi klub Bežigrad oz. RFC Green Dragons, se preimenuje v Rugby Football club Kolinska Bežigrad (RFC Kolinska Bežigrad).

RFC Kolinska Bežigrad leta 1985 naveže stike z RFC Waitemata iz Aucklanda, Nova Zelandija oz. s predsednikom kluba g. Vuksich-em, o sodelovanju in izmenjavi mladih igralcev. Ta ideja zaživi šele kasneje, leta 1995, ko so na Novo Zelandijo odšli kalit prvi igralci, to so bili Mirsad Pejkovič, Sandi Stupar in Aleš Oblak. Pridružili so se klubu RFC Tepapa. Njihovo pot so kasneje nadaljevali Robi Radivojevič, Mitja Miljavec in Boštjan Pazler. Med drugim pa je za RFC Kolinska Bežigrad igralo tudi nekaj kvalitetnih mladih igralcev iz Nove Zelandije, in sicer: Ngapaka, Ngapaka (kasneje najboljši igralec Petrarca Padova), Tony Shepard, Mike Nola, Mana, Joshua (najboljši mladi igralec v Aucklandu).
Barve našega kluba so zatopali tudi igralci iz Avstralije: Peter Wright, Brenton Loughnan, Andy Miller, Steve Wykos, kakor tudi nekaj igralcev iz Anglije: Douglas Elliott, Steve Ross in Stuart Smith.

Pohvaliti pa se moramo tudi, da je leta 1991 za našo  ekipo RFC Green Dragons, nastopil tudi član All Blacks, Berni McCahill, in sicer na tekmi proti ekipi RK Zagreb v Ljubljani.

RFC Kolinska Bežigrad tradicionalno vsako leto gostuje v Angliji in igra prijateljske tekme s klubi iz Londona, kot so RFC Hamsted, RFC Harrow, RFC Fincley, RFC Metropolitan Police.

Leta 1994 se na pobudo RFC Bežigrada ustanov nov klub, RFC Ribnica. V Ribnici se obnovi igrišče, klubske prostore in bivalni prostor za spanje igralcev.

RFC Bežigrad nastopa tudi na raznih turnirjih po Evropi in osvaja prva mesta, tako v rugby XV, kot tudi v rugby VII. Tako na primer leta 1997 in 1998 osvoji prvo mesto v Rotterdamu v rugby XV.
Leta 1995, 1996 in 1998 pa ekipa rugby 7 osvoji tradicionalni Octoberfest Rugby VII turnir v konkurenci 36 ekip iz celega sveta.

Leta 2001 RFC Bežigrad ustanovi žensko ekipo, ki je zelo dejavna tudi pri motivaciji igralcev na tekmah in treningih.

Leta 2005 RFC Bežigrad združi svojo člansko ekipo s člansko ekipo RFC Emoona pod skupnim imenom RAK Olimpija. Kot RAK Olimpija nastopajo v hrvaško-slovenski Inter ligi in leta 2006 postanejo državni prvaki Slovenije.

Leta 2007 RFC Bežigrad zopet nadaljuje svojo pot samostojno in s svojo člansko ekipo nastopa v avstrijski Powerade rugby ligi. Vse svoje nasprotnike so visoko premagali in bili trdno zasidrani na vrhu lestvice Powerade rugby lige. Ker predsednik Slovenske rugby zveze prijavi Avstrijsko zvezo IRB-ju, je RFC Bežigrad žal izločen iz nadaljnega tekmovanja v Powerade rugby ligi.

Leta 2008 se RFC Bežigrad vključi v mednarodno regijsko tekmovanje RLRXV (v njem sodelujejo ekipe iz Slovenije, Hrvaške, BiH, Srbije, Madžarske in Bolgarije), ki je narejeno po sistemu pokalnega tekmovanja. Za preboj v 2. krog tekmovanja RFC Bežigrad igra proti RK Zagrebu.

V klubu trenutno delujejo naslednje rugby selekcije:
veteranska ekipa, članska ekipa, ženska ekipa, mladi igralci U18, U14 in U12-10.

RFC Bežigrad v svoje prostore (rugby pub) na Dimičevi 9 v Ljubljani, vabi vse znane in neznane prijatelje tega športa, da nas obiščejo vsak dan med 18. in 22. uro.

vir: RFC Bežigrad